Skorbutas šiuolaikiniame pasaulyje: išnykęs ar ne?

Image-depicting-the-non-palpable-petechia-on-bilateral-lower-extremities-and-blue-ecchymosis-on-bilateral-ankles

Skorbutas yra mitybos sutrikimas, kurį sukelia vitamino C trūkumas. Tai buvo liūdnai pagarsėjusi liga senovės pasaulyje, ypač tarp jūreivių, ir retas atvejis šiuolaikinėse išsivysčiusiose šalyse dėl padidėjusios mitybos paslaugų prieinamumo ir pažangos. Skorbutas pirmiausia pažeidžia odą ir minkštuosius audinius, pasireiškia daugybe klinikinių apraiškų: nuo raumenų ir kaulų sistemos iki su kraujavimu susijusių nusiskundimų ir netgi staigios mirties vėlesnėse stadijose. Šiame straipsnyje pristatome pagyvenusios patelės atvejį, turintį su skorbutu susijusį silpnumą ir eisenos nestabilumą, dėl kurio atsiranda mechaninių kritimų, lengvai atsiranda mėlynių, nuovargis ir atsiranda petechinis bėrimas. Pradėjus vartoti vitamino C papildus, jos konstituciniai simptomai pagerėjo. Šis atvejis sustiprina poreikį laikyti skorbutą vienu iš petechinio bėrimo ir lengvų mėlynių atsiradimo skirtumų, neskaitant kraujavimo diatezės ir vaskulito šiuolaikiniame pasaulyje, ypač rizikos grupėse.

Įvadas

Vitaminas C, žinomas kaip askorbo rūgštis, yra vandenyje tirpus vitaminas, kuris yra enolinė alfa-ketolaktono forma. Paprastai jis absorbuojamas distalinėje plonojoje žarnoje per nuo adenozino trifosfato (ATP) priklausomą aktyvų transportavimą ir yra linkęs koncentruotis hipofizėje, antinksčiuose, smegenyse, baltuosiuose kraujo kūneliuose ir akyse saugojimui ir panaudojimui. [1]. Dauguma gyvūnų, išskyrus beždžiones (įskaitant žmones), graužikus, šikšnosparnius ir beždžiones, askorbo rūgštį sintetina savo organizme. Rekomenduojama askorbo rūgšties dozė (RPN) yra 90 mg per parą vyrams ir 75 mg per parą moterims, kuri užtikrins 1500 mg organizmo rezervą ir išlaikys askorbato atsargas nuo vieno iki trijų mėnesių. [2]. Nėščioms moterims ir pagyvenusiems žmonėms bendras poreikis padidėja iki 120 mg/dl, o rūkantiems iki 35 mg/dl viršija RDA. Skorbutas gali atsirasti dėl sumažėjusio suvartojamo maisto kiekio arba sutrikus vitamino C absorbcijai virškinimo trakte.

Skorbutas iš pradžių pasireiškia raumenų ir kaulų sistemos sutrikimais, pasireiškiančiais silpnumu, artralgija, mialgija ir nuovargiu, ypač viršutinėje kojų ir šlaunų dalyje. Taip yra dėl pažeistos osteoidinės matricos, padidėjusios kaulų rezorbcijos ir antrinės edemos. Vėlesnėse stadijose yra depresija, folikulinė hiperkeratozė, blogas žaizdų gijimas, kamščiatraukis plaukai ir patinusios dantenos. Vėlesnėse stadijose atsiranda hemoraginių požymių, tokių kaip ekchimozė, perifolikulinis kraujavimas, petechijos, hemartrozės, hemoperikardas ir kt., iki infekcijos ar staigios mirties. [3-4]. Vaizdo radiniai apima metafizės galvos skaidrumą, minkštųjų audinių edemą ir periostealinę reakciją. Tinkamai gydant, konstituciniai simptomai gali pagerėti jau 24 valandas, odos apraiškos, tokios kaip ekchimozė ar mėlynės, išnyksta per kelias dienas, o raumenų ir kaulų sistemos simptomai gali atsigauti iki dviejų savaičių. [5]. Pateikiame įdomų pagyvenusios moters atvejį, turintį klasikinius šios senovinės ligos simptomus ir požymius. Ankstyva skorbuto diagnostika yra raktas į klinikinį pagerėjimą, komplikacijų prevenciją ir papildomų sveikatos priežiūros išlaidų mažinimą, išvengiant nereikalingų medicininių tyrimų.

Bylos pristatymas

72 metų baltaodė moteris, kuriai buvo pasireiškusi stemplės susiaurėjimas ir daugybinis išsiplėtimas, nežymus pažinimo sutrikimas ir kairiosios krūties adenokarcinomos būklė po lumpektomijos ir chemoterapijos, remisija 13 metų, buvo paguldyta dėl dvišalės kulkšnies traumos po mechaninio kritimo du kartus. prieš savaites dėl bendro silpnumo ir sunkumo vaikščioti. Tolesnė istorija atskleidė sumažėjusį apetitą, rijimo pasunkėjimą, nuovargį, negalavimą, lengvą mėlynių susidarymą ir 16 svarų svorio netekimą per pastaruosius tris mėnesius. Jos socialinė ir ekonominė padėtis buvo gera, o jos mitybą daugiausia sudarė konservai, paruošti valgiai, arbata, skrebučiai arba dietinė soda su nedideliu kiekiu daržovių ar vaisių. Ji neigė šaltkrėtį, naktinį prakaitavimą, kosulį, diskomfortą krūtinėje, hematocheziją, meleną, hematemezę, alkoholį, rūkymą ar nelegalių narkotikų vartojimą, vaistažolių papildus, nesteroidinius vaistus nuo uždegimo (NVNU) ir antikoaguliantus ar antitrombocitus. Atlikus fizinę apžiūrą, ji turėjo dvišalį neapčiuopiamą apatinių galūnių petechialinį bėrimą, daugybinę stambią mėlynai raudoną skausmingą įvairaus amžiaus ekchimozę ant abiejų šlaunų ir abiejų kulkšnių ir dantenų uždegimą (paveikslai 12).

Vaizdas, vaizduojantis-dantenų paraudimas ir mėlynės

Pradiniai laboratoriniai tyrimai aprašyti lentelėje 1. Pagrindinės diferencinės diagnozės yra vaskulitas (virusinis, bakterinis, leukocitoklastinis ar piktybinis navikas) arba vitaminų trūkumas. Laboratoriniai tyrimai, įskaitant periferinio kraujo tepinėlį, antibranduolinius ir antineutrofilinius citoplazminius antikūnus, serumo ir šlapimo baltymų elektroforezę, krioglobulinus ir komplementus, hepatitą ir žmogaus imunodeficito viruso grupę, buvo nepastebimi. Dvišalių kulkšnių magnetinio rezonanso tomografija atskleidė daugybinius intrakaulinius kraujavimus su difuzine intramuskuline ir poodine edema. Kairės blauzdos biopsija parodė kamščiatraukius plaukus su perifolikuliniu kraujavimu ir perivaskuliniu uždegimu be mikrotrombų požymių. Nustatyta, kad jos askorbo rūgšties kiekis serume yra mažesnis nei 0,05 mg / dl (nuoroda: 0,2–2 mg / dl), ir buvo diagnozuotas skorbutas. Papildomas mitybos tyrimas parodė sumažėjusį vitamino A (0,17, nuoroda: 0,3–1,3 mg / l), vitamino E (4,9, nuoroda: 5,5–18 mg / l), vitamino B1 (54, nuoroda: 70–180 nmol / l) kiekį serume. L), vitaminas B12 (249, nuoroda: 118-914 pg / ml) ir vitaminas B9 (3,78, nuoroda: 5,9-> 22,3 ng / ml). Iš pradžių jai buvo pradėta vartoti 500 mg askorbo rūgšties per parą kartu su multivitaminais, o konstituciniai simptomai gerokai pagerėjo per 24 valandas. Po išrašymo iš ligoninės ji neteko stebėti.

Tyrimas Vertė Atskaitos diapazonas
Hemograma
Hemoglobinas (g/dl) 9.9 13-17
WBC K / uL (N / L / M / E / B%) 3 (50/37 / 8,8 / 3,1 / 0,8) 3,6–9,5 (35–65 / 23–50 / 4,6–12 / 0,5–6,5 / 0,1–1,1)
Trombocitai (K / Ul) 230 150-450
Vidutinis korpuso tūris (fl) 97 80-100
Vidutinis korpuskulinis hemoglobinas (pg) 33 26-33
Vidutinė kraujo kūnelių hemoglobino koncentracija (g/dl) 34 32-36
Absoliutus neutrofilų skaičius 1.93 > 1500 ląstelių / ul
Inkstų chemija
Na / K / Cl / CO2 (mmol / L) 135 / 4,8 / 108/19 135-145 / 3,5-5,1 / 98-107 / 22-32
BUN / Cr (mg / dL) 10 / 0,7 6-20 / 0,6-1,3
Kepenų funkcijos tyrimas
AST / ALT (TV / L) 18/11 15-41 / 4-45
GGT (TV / L) 12 7-50
LDH (TV / L) 250 100-248
Šarminė fosfatazė (TV/L) 78 32-91
Bilirubinas, bendras (mg / dl) 1.8 0,2-1,2
Įvairūs
Retic skaičius 1.2 0,5–2,5 %
Feritinas 209 10-300 ng / dl
Bendras geležies surišimo pajėgumas 315 250–425 ug / dl
Geležies prisotinimas 5 15-50 proc.
Geležis 16 28-100 U/L
Eritrocitų nusėdimo greitis 66 0-30 mm / val
C reaktyvusis baltymas 37.60 <10 mg/dl
Protrombino laikas / tarptautinis normalizuotas santykis 14 / 1.2 10,2-12,9 sek. / 0,9-1,1
Aktyvuotas dalinis tromboplastino krešėjimo laikas 30.3 25,1-36,5 sek
Reumatoidinis faktorius 79.8 <12,5 TV/ml

Diskusija

Vitaminas C yra gyvybiškai svarbus žaizdų gijimui, imuninės sistemos funkcionavimui, neurotransmiterių, tokių kaip dopaminas ir prostaglandinai, gamybai, azoto oksido sintezei, osteoblastų ir fibroblastų augimui. Naujausi tyrimai siejo vitaminą C su aterosklerozine širdies ir kraujagyslių liga, nes slopina mažo tankio lipoproteinų oksidaciją, todėl pagerėja arterijų standumas, lipidų profilis ir endotelio funkcija. [6]. Vitaminas C yra būtinas norint išlaikyti trigubą spiralinę kolageno struktūrą, hidroksilinant prolino ir lizino likučius. Kolagenas reikalingas kraujagyslių vientisumui, o kolageno sutrikimas sukelia silpnus ir nesandarius kraujagysles su nenormaliomis mėlynėmis ir petechiniu bėrimu, jei jo trūksta, kaip ir mūsų pacientui. [7]. Be to, vitaminas C per įvairias fermentines ir nefermentines biochemines reakcijas veikia kaip elektronų donoras (reduktorius) vitamino E, folio rūgšties, geležies ir vario gamyboje. Tai gali paaiškinti daugybę vitaminų trūkumo mūsų pacientui, išskyrus netinkamą mitybą.

Žmonių racione 90% vitamino C gaunama iš citrusinių vaisių ir daržovių, tokių kaip saldžiosios paprikos, brokoliai, žiediniai kopūstai ir pomidorai. Terminis apdorojimas gali sumažinti vitamino C kiekį maiste. Reikia 40–90 dienų nuolatinės hipovitaminozės C, kad išsivystytų akivaizdus skorbutas, tačiau klinikinės apraiškos gali pasireikšti per 30 dienų nuo vitamino C trūkumo su maistu. Nors koncentracija plazmoje atspindi pastarojo meto suvartojimą, leukocitų vitamino C koncentracija yra geresnis bendrojo kiekio rodiklis. kūno parduotuvės [8]. Klinikinis skorbutas atsiranda, kai bendras kūno kiekis yra mažesnis nei 300 mg, o koncentracija plazmoje yra <0,2 mg / dl (11 umol / l). [6]. Mūsų pacientės askorbo kiekis plazmoje buvo <0,05 mg / dl, o pakartotinis kiekis nebuvo nustatytas po papildymo, nes jos neteko stebėti.

Nors pasaulinis paplitimas skiriasi, apskaičiuotas vitamino C trūkumo paplitimas Jungtinėse Valstijose (JAV) yra 7,1%. [9]. Nuo 1970-ųjų amerikiečių mityba labai pasikeitė – padaugėjo bulvių, picų ir gazuotų gėrimų bei mažiau vaisių, daržovių ir pieno produktų, todėl atsinaujino mitybos sutrikimai, tokie kaip skorbutas, ir padidėjo paplitimas. medžiagų apykaitos sutrikimų, tokių kaip nutukimas ir diabetas [10]. Taip yra dėl įtempto darbo grafiko, patogumo, nepakankamos socialinės paramos ir sėslaus gyvenimo būdo. Didelės rizikos susirgti skorbutu grupėms šiuolaikiniame pasaulyje priskiriami žmonės, linkę į netinkamą mitybą – psichikos ligas, valgymo sutrikimus, alkoholizmą; ribotas maisto prieinamumas – vieni gyvenantys pagyvenę žmonės, benamystė, COVID-19 pandemija; arba malabsorbcinės būsenos – skrandžio apėjimas, celiakija, hemodializė [11]. Gali būti svarstoma apie kultūrinius pokyčius siekiant geresnio maisto pasirinkimo, sveikesnių paruoštų valgių prieinamumo, maisto stiprinimo ir ankstyvo maisto papildų vartojimo didelės rizikos gyventojų grupėms.

Išvados

Skorbutas yra puiki mimika, pasireiškianti nuo silpnumo iki staigios širdies mirties ar mirties nuo infekcijos. Retumas ir platūs klinikiniai požymiai prisideda prie diagnozės vėlavimo. Manome, kad internistams svarbu tai vertinti kaip skirtumą, ypač kai kuriose didelės rizikos grupėse. Atsižvelgiant į gerą saugumo profilį ir mažą kainą, įtariamų pacientų empirinis gydymas vitaminu C turi būti atliktas kuo greičiau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.