Rožinės delfinų smegenys yra 40% didesnės nei žmogaus smegenys

Pressenza

NYKSTINGŲ RŪŠIŲ RAŠINIS

Turime saugoti gyvybės tinklą ir rūpintis kitomis gyvomis rūšimis, su kuriomis dalijamės šia planeta. Pigmėjaus tarsieriai valgo ir priima vabzdžius, kuriuos matėme namuose – vabzdžius, vorus, driežus, blakes, utėles, blusas, apvaliąsias kirmėlės ir kaspinuočius. Vaquitas grobia dideli rykliai ir žudikai banginiai, kurie laiko juos toliau nuo mūsų. Tačiau nors praėjusiais metais buvo likę tik 10 vakitu, šiandien jų skaičius dar labiau sumažėjo. Tigras gamtoje rodo, kad miškas, kuriame jis gyvena, yra sveikas ir įvairus. Šiuo metu pasaulyje gamtoje yra 3900 tigrų, o nelaisvėje – daugiau nei dvigubai daugiau (8000). Saugodami gyvybės tinklą sukuriame malonesnį pasaulį visiems.

Pietų Amerikos Amazonės upėje gyvena rausvieji delfinai (Inia araguaiaensis). Jie yra labai protingi, jų smegenų talpa 40 procentų didesnė nei žmogaus smegenų.

Jie gyvena Amazonėje, didžiausioje upėje pasaulyje pagal gėlo vandens tūrį. Ši upė teka per Boliviją, Braziliją, Kolumbiją, Ekvadorą, Peru ir Venesuelą.

Rožinis delfinas taip pat vadinamas Amazonės upės delfinu, rožiniu upės delfinu, boto cor-de rosa (rožinis upės delfinas) arba botos, kuriuos mes vadinsime šiame straipsnyje. Jie ne visada buvo rožiniai. Gimę jie papilkėja, o su amžiumi tampa rausvos spalvos.

Jų rausvos spalvos laipsnis skiriasi. Kai kurios turi tik rožinės spalvos dėmeles, o kitos yra visiškai rausvos. Rausvumą skatina jų kapiliarų išsidėstymas, mityba, buvimas saulėje ir emocijos. Rožiniai delfinų patinai susijaudinę nusidažo šviesesne rožine spalva, ypač poravimosi sezono metu. Pateles labiausiai traukia rožiniai delfinai. Pilki delfinai grubiai puola savo rožinius kolegas, todėl susidaro randų audinys, kuris suteikia daugiau rausvumo. Kartais patinas boto turi „dovaną“ savo burnoje patelei.

Plaukimas miške

Dauginimasis vyksta lietaus sezono metu, kai Amazonės atogrąžų miškai užtvindomi vandeniu, todėl botos patinėliai gali palikti patvinusias upes ir nuplaukti mylias tarp užliejamų miško medžių.

Amazonės šlapžemių sistemai 2018 m. suteiktas tarptautinis saugomas statusas dėl jos vaidmens delfinų veisime. Patinai pasiekia ežeruose gyvenančias pateles. Boto buveinė yra ir miškas, ir upė. Kai lietaus sezonas atitrūksta, patinai grįžta į Amazonės upę.

Motinos botos nėščios 13 mėnesių, jauniklius žindo dvejus metus, dauginasi kas 3-5 metus. Botos galioja 30 metų.

Mitai apie upės delfiną

Kai kurie vietiniai vis dar tiki senovės mitais, kad botos yra pusiau dieviškos ir stebuklingos. Kiti boto mitai yra šie:

  1. Morfavimas. Amazonės folkloras sako, kad botos virsta gražiais baltais drabužiais apsirengusiais vyrais, vadinamais „boto encantado“ arba „užburtu“. Jie vilioja ir apvaisina moteris, o tada saulėtekio metu grįžta į upę. Sy Montgomery knygoje

Rožinių delfinų kelionė: Amazonės ieškojimas, vyras pasakoja apie savo pusbrolio žmoną, kurią apgavo botas, persirengęs jos vyru. Žmona buvo apvaisinta ir pagimdė boto vaiką.

  1. Pagrobimas. Negalima plaukti vienam, nes boto gali jus pagrobti ir nuvesti į Enkantę – magišką povandeninį miestą.

  2. Venkite tiesioginio akių kontakto su boto. Priešingu atveju visą gyvenimą sapnuosite košmarus ir piktas vizijas.

  3. Manoma, kad atogrąžų miškų mistikai medicinos meno išmoko iš botos.

  4. Blogai sekasi pakenkti ir valgyti botus.

Meg Symington iš Pasaulio laukinės gamtos fondo teigė, kad mitai „suvaidino vaidmenį (boto) populiacijų stabilumui“.

Faktai apie botos

Botos yra mieli, paklusnūs ir drovūs, tačiau domisi žmonėmis ir žais su vietiniais vaikais. Tačiau botos gali įkąsti kaip piranijos, todėl reikia būti atsargiems ir laikytis pagarbaus atstumo.

Kaip didžiausias gėlavandenis delfinas, boto gali užaugti 9 pėdų ir sverti 400 svarų. Tai geriausias delfinų plaukikas. Kadangi jo stuburo slanksteliai nėra sujungti, jis net sekliuose vandenyse apsisuka 180 laipsnių kampu. Kadangi jo kaklo slanksteliai yra panašiai atskirti, plaukdamas į priekį jis gali žiūrėti atgal 90 laipsnių kampu. Jis plaukia ant nugaros, kad geriau matytų, nes putlūs skruostai blokuoja regėjimą žemyn, kai plaukia ant pilvo. Kartais botos gulės ant jūros dugno, balansuodami ant dviejų šoninių pelekų ir uodegos.

Boto plaukia užterštoje Amazonės upėje per echolokaciją. Jis gali rasti nematomus, tolimus objektus ir sugauti grobį net neregėdamas. Didelis guzas ant boto galvos yra „lęšis“, leidžiantis sufokusuoti echolokaciją. Norėdami tai išgirsti, eikite čia 1:14.

Gyventojų skaičius

IUCN Inia geoffresis (Amazonės upės delfinas) įvertino kaip nykstantį 2018 m. Tačiau boto yra Inia geoffresis porūšis ir vadinamas Inia araguaiaensis. Kol kas botos nėra iki galo suskaičiuotos, tačiau įvertinimai svyruoja nuo kelių dešimčių iki kelių tūkstančių.

Biologė Susana Caballero (Universidad de los Andes, Bogota) tyrė boto genetiką naudodama riebalų mėginius. Ji nustatė, kad yra neapibrėžtumas dėl boto populiacijų ir gali būti, kad viena rūšis iš tikrųjų gali turėti keturis atskirus porūšius. Kadangi jiems gresia pavojus, unikalios delfinų rūšys gali išnykti mokslui net nesužinoję.

Caballero taip pat pažymėjo, kad jei darome prielaidą, kad delfinų rūšis turi 10 000 individų, bet yra keturi porūšiai, tai reikštų 2 500 individų kiekvienam porūšiui. Caballero padarė išvadą, kad boto yra labai pavojingas.

Vien botų populiacijos mažėjimą Brazilijoje lėmė žvejų žiauniniai tinklai. Per mažiau nei 50 metų Brazilijos botų populiacija gali sumažėti mažiausiai 95 procentais.

Grasinimai

Kitos grėsmės, sukeliančios didelį botos nykimą, yra šios:

  1. Medžioklinių botų augimas panaikinus 2o14 m. draudimą medžioti šamus (Piracatinga). 2020 m. sausio mėn. boto žvejyba išaugo dėl riebių žuvų, kurias žvejai naudojo vilioti šamams, kurių kaina miestų turguose yra didelė.

  2. Žmonės, važinėjantys motorinėmis valtimis, kartais susidurdavo su botais, sukeldami jų mirtį arba sužalojimą.

  3. Didėjanti botų buveinių tarša tiek vandenyje, tiek miške daro įtaką jų sveikatai ir gyvenimui.

  4. Gyvsidabris, naudojamas auksui išgauti iš kasyklų, sukelia gyvsidabrio ir metilo gyvsidabrio (jo toksiškiausios formos) telkinius žemėje ir vandenyje. Jie gyvena ir miško žemėje, ir Amazonės upės dugne, kur juos ėda dugniniai tiekėjai, pavyzdžiui, šamai. Bandymai atskleidė, kad šamų plėšrūnai, įskaitant botus, turi didelį ir nesaugų gyvsidabrio kiekį. Aštuoniasdešimt procentų gyvsidabrio išmetimo Pietų Amerikoje kyla iš Amazonės.

  5. Miškų kirtimas naikina miškus, dar vieną boto buveinę. Žemė naudojama gyvuliams ganyti, o nuvirtę medžiai – statybai, gamybai, kurui. Miškų naikinimas užkrečia maisto grandinę.

  6. Tyrimai rodo, kad užtvankos suskaido ir izoliuoja botų populiacijas ir blogina jų buveines pasroviui.

Botos paieška

Kiek toli nuplaukia botos? Fernando Trujillo, delfinų ekspertas, Omacha Foundation, gaudo robotus, juos matuoja ir žymi sekimui. Jis atrado, kad vyriški botos keliauja aukštyn ir žemyn upe, susirenka upių sankryžose, kur gausu maisto.

Trujillo sužinojo, kad patinai keliauja didelius atstumus su kiekvienu sezono pasikeitimu palei upę, o patelės lieka vienoje vietoje ir rūpinasi savo veršeliais.

Tačiau žmonių įsikišimas padarė savo, o boto maisto atsargos mažėja. Dėl to du botai kovos dėl vienos žuvies. Tai galite pamatyti čia, 2:18.

Laukinės gamtos vedėjas Steve’as Backshallas ištisus mėnesius praleido Amazonėje, kol galiausiai dvi minutes pamatė botus laukinėje gamtoje. Jis juos pamaitino, o botos nuėjo. Backshall’as sakė, kad jų sumanumas tikriausiai padėjo jiems apsispręsti, ar jiems duos maistą, o ne pasikliauti tik tuo, ką jie sugauna. Norėdami pamatyti rožinius delfinus gamtoje, eikite čia.

Kas su jais daroma?

Trujillo atradęs boto taškus informuoja jį apie tai, kur reikia sutelkti pastangas išsaugoti, o ne bandyti apsaugoti visą upę.

Caballero teigė, kad norint toliau tirti botų genetiką, įskaitant alelius (kurie nurodo nedidelius to paties geno ir jų DNR sekos skirtumus. Tai atskleidžia unikalias individo fizines savybes), reikia skirti daugiau lėšų.

Pietų Amerikos upių delfinų veiksmų planas buvo datuojamas 2010–2020 m., todėl reikia atnaujinti veiksmų plano eigą, nurodant atnaujintus tikslus ir metodikas.

Ko reikia

Reikia daugiau tyrinėti boto rūšis, ypač genetinius tyrimus, kad būtų galima toliau vadovautis atnaujintu boto rūšių identifikavimu ir jų skaičiavimu. Iki šiol tikslus botų skaičius nežinomas.

Draudimas žvejoti piratingą nustojo galioti 2020 m. sausį, tačiau mokslininkai ragina jį atnaujinti. Priešingu atveju žvejai toliau žudys botus ir naudos jų riebalus kaip masalą šamui.

Kodėl botos yra svarbūs ekologiškai?

Boto turi ypatingą ekologinę nišą. Jų biologija ir ekologija yra stipriai suderintos su sezoniniais pokyčiais ir besikeičiančiais vandens lygiais. Dėl to jie yra svarbūs įvairių žuvų rūšių plėšrūnai upėje ir miške, kai jis potvynis, ir kontroliuoja grobio populiacijas..

Vienintelis žinomas botos plėšrūnas šiandien yra žmogus. Botos nekeliauja didelėmis grupėmis (būdinga gyvūnams, kuriuos valgo mėsėdžiai). Vandens sezono metu jie medžioja vieni, o kartais grobio gaudyti susirenka nuo 5 iki 35 botų.

Reikėtų atsižvelgti į vidinę botos vertę. Jų intelektas ir didesnė smegenų galia, palyginti su žmogaus smegenimis, gali padėti mums pamatyti mokymosi galimybes, kurios vis dar nežinomos. Žinoma, tai negali atsitikti, jei jie išnyks, todėl prioritetas yra išgelbėti jų gyvybes.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.