5 faktai apie retą stepinę antilopę, vadinamą saiga

5 faktai apie retą stepinę antilopę, vadinamą saiga

Rusijoje gyvenantys kalmukai turi legendą apie Baltąjį Seniūną, „žemės šeimininką“, kuris saugo visa, kas gyva. Jis dažnai vaizduojamas su ištikima kompanione maža saiga, kuri yra jo mėgstamiausias gyvūnas. Saigų antilopės turi gana neįprasta išvaizda.Jie yra maži lygiapirščiai kanopiniai gyvūnai, kurių nosis atrodo kaip kupra, o rūšies patinai taip pat turi porą ragų.

1. Mamutų amžininkai

Mūsų planetoje liko nedaug gyvūnų rūšių, kurios egzistavo tuo pačiu metu kaip ir mamutai. Dauguma šių rūšių yra gana dideli gyvūnai, tokie kaip muskuso jaučiai, bizonai ir šiaurės elniai. Tačiau tarp jų yra ir saiga – greita ir nedrąsi antilopė, sverianti mažiau nei 40 kilogramų ir mintanti sultingų augalų viršūnėmis. Ji dar vadinama stepine antilope, nes gyvena tik stepėse.

Bandymai prisijaukinti saigas žlugo – skirtingai nei elniai ar bizonai, jie turi būti lauke ir nuolat judėti.

Vos prieš 200 metų saigas buvo galima pamatyti stepių regionuose nuo Karpatų kalnų nuo Vakarų Ukrainos iki Kinijos, tačiau kai žmonės pradėjo aktyviai apgyvendinti šias sritis, saiga turėjo išsikraustyti ir padaryti vietos žmonėms.

Šiandien saigos gyvena ne tik Rusijoje (Kalmikijoje ir Astrachanės srityje), bet ir kai kurių buvusių sovietinių respublikų teritorijoje, kur yra stepių. Daugiausia gyventojų (800 000) galima rasti Kazachstane, po to seka Rusija (14 000), Mongolija (apie 10 000) ir Ukraina (oficialiai 5 000, tačiau manoma, kad šis skaičius yra daug mažesnis).

(Saigos ateina atsigerti vandens šalia stepės katės. Jų protėviams vietoj stepinės katės, kuri galėjo būti Kaspijos tigras, šiose vietose gyvenęs iki šeštojo dešimtmečio.)

2. Stebuklų ragai

Saigų populiacija sumažėjo daugiausia dėl to, kad žmonės jas medžiojo dėl ragų. Tradicinėje kinų medicinoje manoma, kad saigos ragai gali padėti gydyti įvairius negalavimus – nuo ​​galvos skausmo iki traukulių. Todėl nenuostabu, kad Kinijoje jų kainos yra didelės.

Pastangos kovoti su saigų brakonieriavimu siekia sovietinius laikus ir tęsiasi šiandien. 1920-aisiais saiga beveik išnyko, tačiau šeštajame dešimtmetyje sovietų mokslininkai atkūrė saigų populiaciją, kurios SSRS buvo daugiau nei milijonas. Tada vėl prasidėjo stepių antilopių medžioklė, o šalys, kuriose buvo ši rūšis, paėmė jas į valstybės apsaugą.

Dėl to 2003 metais Kazachstane buvo tik 20 000 saigų, o 2021 m. jų populiacija pasiekė 800 000.

Siekiant išsaugoti šią rūšį Rusijoje, 1990 m. Kalmukijoje buvo įkurtas Juodosios žemės gamtos rezervatas, kuris šiais laikais yra pagrindinė saigų buveinė šalyje.

„Su brakonieriais kovojame kartu su teisėsaugos institucijomis“, – sakė gamtos rezervato direktoriaus pavaduotoja Tatjana Kotorova. „Saiga įrašyta į Raudonąją knygą, todėl brakonieriams gresia reali laisvės atėmimo bausmė (nuo dvejų iki aštuonerių metų ir apie 27 000 dolerių bauda).

Pastaraisiais metais saigų skaičius rezervate gerokai išaugo iki maždaug 14 000 gyvūnų. Darbuotojai teigia, kad dabar draustinyje yra tiek daug saigų, kad jos pradėjo savarankiškai plisti toliau į regiono šiaurę.

Tačiau iškilo nauja problema. Daugelis vietinių ūkininkų naudoja elektrines tvoras, kad avys nepaliktų ganyklų. Saigos yra neįtikėtinai greitos ir gali lėkti iki 80 kilometrų per valandą greičiu, o jei jų kelyje atsiduria elektrinė tvora, jie ne visada sugeba tai laiku pastebėti, o tai sukelia liūdnas pasekmes.

„Deramės su ūkininkais, kad jie nestatytų elektrinių tvorų. Tai laukinė gamta, o saigos turėtų galėti bėgti kur nori “, – sako Tatjana.

3. Nosis rėkimui

Dėl natūralių Saigų savybių jie puikiai tinka gyventi didžiulėse stepių platybėse. Bėgdamos bandoje, saigos išspardo daug dulkių, tačiau svogūninės nosys leidžia laisvai kvėpuoti net tada, kai oras pilnas dulkių. Paslaptis ta, kad jų nosys viduje išklotos plaukais, kurie filtruoja orą.

Be to, saigos naudoja savo kamienus garsiems garsams skleisti beveik kaip drambliai. Tai ypač pastebima provėžų metu, kai saigos patinas gali ištiesti nosį, kad sumažintų skleidžiamą garsą. Bendra taisyklė gamtoje – kuo žemesnis garsas, tuo didesnis gyvūnas, o saiga nori parodyti savo varžovui, kad yra didesnis ir baisesnis. Saigos iš tiesų dažniausiai būna labai nedrąsos, bet, kita vertus, ko nepadarysi dėl savo nuotakos? Be to, jie turi patirti visas šias bėdas ne kartą, nes saigų patinai turi haremus.

(Taip atrodo mūšis tarp saigų provėžų metu)

4. Jie aukojasi dėl ateities kartų

Saigas poruojasi lapkričio-gruodžio mėn. Nors aplinkui yra daugiau moteriškos lyties saigų, patinai dėl jų vis tiek kovoja tarpusavyje. Jei garso konkurencijos neužtenka konfliktams išspręsti, patinai gali užrakinti ragus ir nugalėtojui atitenka visas haremas. Anksčiau vienas patinas turėdavo apie 15-20 patelių, tačiau dėl brakonieriavimo patinų sumažėjo, o dabar santykis siekia apie 30 patelių kiekvienam patinui.

Poravimosi sezono metu kai kurie patinai taip užsiėmę, kad net nespėja pavalgyti, todėl nusilpsta. Tai pavojinga, nes tai daro juos lengvu grobiu stepių vilkams – vieninteliam jų priešui gamtoje.

„Jis tarsi aukojasi mainais už tai, kad vilkai neliestų nėščių patelių, kad išliktų naujos kartos“, – sako Tatjana.

Beje, saigos kūdikiai gali bėgti praėjus vos kelioms valandoms po gimimo.

5. Jie stengiasi vengti žmonių

Saigas yra drovūs gyvūnai. Jie bijo žmonių ir laikosi atstumo. Būtent todėl Juodosios žemės gamtiniame rezervate juos galima stebėti tik iš specialios pastogės.

„Norėdami pamatyti saigas, rekomenduojame atvykti karštu oru, kai jie visi išeina išgerti ir galite žiūrėti juos tiesiogine prasme ištiestos rankos atstumu“, – sako Tatjana.

Žiemą saigos maskuojasi. Jų kailis keičia spalvą iš juodos į baltą, todėl juos daug sunkiau pamatyti sniege. Jie taip pat daug rečiau matomi bandose.

Jei naudojate bet kurį „Russia Beyond“ turinį, iš dalies arba visą, visada pateikite aktyvią hipersaitą į pradinę medžiagą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.