10 labiausiai nykstančių rūšių Kanadoje | Earth.Org – praeitis | Pateikti

10 of the Most Endangered Species in Canada

Kanada yra žinoma dėl savo įvairaus kraštovaizdžio – nuo ​​kalnų ir lygumų iki upių, ežerų ir arktinės tundros. Todėl nenuostabu, kad šiame regione yra daugybė gyvūnų. Tačiau žmogaus veikla, tokia kaip žemės pavertimas ir greitai besikeičiantis klimatas, daugeliui šių gyvūnų kelia pavojų. 2021 m. Kanadoje yra daugiau nei 550 gyvūnų rūšių, kurioms šiuo metu gresia pavojus, o daugiau nei 20 rūšių jau išnyko. Tiek Kanados laukinės gamtos įstatymaskuri leidžia kurti, tvarkyti ir saugoti laukinės gamtos teritorijas, ir Nykstančių rūšių įstatymas, kurios tikslas – neleisti Kanados vietinėms rūšims išnykti ir užtikrinti nykstančių ar nykstančių rūšių atkūrimą, aktyviai dirba, kad apsaugotų gyvūnų rūšis Didžiojoje Baltojoje šiaurėje. Tai tik keletas labiausiai nykstančių rūšių Kanadoje.

Nykstančios rūšys Kanadoje

Peary Caribou

Gyvūnas, randamas tik Kanadoje, ypač Kanados Arkties salyne, Peary Caribous atrodo panašus į šiaurės elnių, kur tiek patelės, tiek patinai gali auginti ragus. Šiai Kanados rūšiai, kuriai kyla pavojus, kyla grėsmė dėl visuotinio atšilimo, nes daugelis jos plėšrūnų, įskaitant vilkus, pumas ir kojotus, yra pavojingi. gali keliauti ir gyventi toliau į šiaurę savo arealo teritorijoje. Klimato kaita taip pat turi įtakos jos gyventojams; Arkties ledo tirpimo ir užšalimo laiko pokyčiai turi įtakos jų migracijos modeliams ir apsunkina maisto ieškojimą (tuo pačiu didėja maisto konkurencija su kitais gyvūnais). Tuo pačiu metu iš eilės atšiaurios žiemos taip pat varo badą ištisas bandas. Kitos grėsmės rūšiai yra žmonių gyvenvietė ir industrializacija, kai miestų plėtra trukdo ieškoti gyvūnų. Yra naujausių sąmatų vietos apie 13 200 subrendusių individų paliktas gamtoje.




Įkasi pelėda

Viena iš mažiausių pelėdų rūšių – vos apie 7,5–10 colių ūgio – pelėda, kurią galima rasti Kanados prerijų pievose. Kadangi rūšis priklauso nuo sausų, atvirų vietovių su mažai augmenija, kur telkiasi jos grobis, pavyzdžiui, voverės, prerijų šunys ir kiti smulkūs žinduoliai, dėl buveinių nykimo ir susiskaidymo dėl žemės plėtros per pastaruosius 30 metų jos populiacija sumažėjo. Didžioji jo istorinio asortimento dalis buvo pritaikyta augalininkystei, kur ūkininkai dažnai naudoja pesticidus savo pasėliams apsaugoti. Buvo žinoma, kad besikasanti pelėda netiesiogiai ją investuoja, kai maitinasi gyvūnais, ir taip prisideda prie jų mirtingumo. Šiandien yra šalyje liko mažiau nei 1000 porų.

Odinis jūrų vėžlys

Pavadintas dėl būdingo odinio kiauto, odinis jūrų vėžlys yra migruojantis jūrų gyvūnas, keliaujantis po visą Šiaurės Atlanto vandenyną. Apie 1000 vėžlių kasmet vasarą keliauja į Atlanto vandenyno Kanados jūros vandenis maitintis medūzomis. Tačiau visame pasaulyje manoma, kad ši rūšis turi sumažėjo daugiau nei 70 proc. dėl žvejybos priegaudos, pakrančių ir atviroje jūroje plėtros, jūrų taršos, jų ikrų brakonieriavimo, pakitimų lizdų paplūdimiuose, taip pat klimato kaitos. Tačiau vienas didžiausių dramatiško populiacijos mažėjimo kaltininkų yra įsipainiojimas su fiksuotais ir išmetamais žvejybos įrankiais, kai vėžliai užspringsta arba jiems neleidžiama plaukti, todėl jie nuskęsta arba miršta iš bado. Nors Kanadoje ji laikoma nykstančia rūšimi, jos apsaugai reikalingas tarptautinis bendradarbiavimas dėl migruojančio pobūdžio.

Vankuverio salos kiaunė

Kaip rodo pavadinimas, šis gyvūnas yra endeminis Vankuverio saloje ir dažniausiai randamas uolėtuose šlaituose su puriu dirvožemiu ir daugybe nuosėdų nuo lietaus vandens., taip pat subaltinėse pievose. Vankuverio salos kiaunės yra žemės voverės rūšis, kuri dėl žmogaus veiklos ir vystymosi prarado didžiąją dalį savo buveinių. Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos (IUCN) Raudonajame sąraše įtrauktos į ypač nykstančių rūšių sąrašą ir Kanadoje nykstančių rūšių populiacija sumažėjo iki. net 30 asmenų 2007 m. Tačiau dėl išsaugojimo pastangų 2015 m. šis skaičius išaugo iki 250–300. Tačiau rūšies genetinė variacija vis dar mažėja, o tai lemia kryžminimąsi, todėl ji yra labiau pažeidžiama ligų ar didelių aplinkos pokyčių, taip pat didelių. daug grobio, pavyzdžiui, vilkų, pumų ir auksinio erelio, todėl rūšiai sunku visiškai atsigauti.

Wolverine

Šis mažas, į lokį panašus gyvūnas gali nukeliauti didelius atstumus, tačiau jo istorinis arealas greitai susitraukė nuo europiečių apsigyvenimo Kanadoje, kur dėl žemės išsaugojimo ir miestų plėtros smarkiai sumažėjo jo natūrali buveinė. Rytų kurtinių populiacijai taip pat grėsmę kelia medžioklės praktika; gyvūnas brakonieriuojamas dėl šalčiui atsparaus kailio – idealiai tinka parkams iškloti, o žmonės taip pat medžioja pagrindinį kurtinių maisto šaltinį – karibus. Kurtiniai dažniausiai aptinkami Alpių ir arktinėse tundrose nuo Britų Kolumbijos iki Ontarijo, tačiau šiose provincijose nebuvo patikrinta jokių stebėjimų, nes asmuo paskutinį kartą buvo įstrigęs aštuntojo dešimtmečio pabaigoje. Naujausiais 2013 m. duomenimis, jos gyventojų skaičius yra toks nuo 458 iki 645 asmenų.

Tau taip pat gali patikti: 7 labiausiai nykstančios rūšys Šiaurės Amerikoje

Beluga banginis

Beluga banginis labiausiai išsiskiria iškilia svogūnine kakta, kuri vadinama „melionu“, ir unikalia balta spalva. Jie daugiausia gyvena vietovėse, kuriose yra Arkties jūros ledo, kur apie du trečdaliai pasaulio gyventojų. apie 136 000 banginių) vasarą Kanados vandenyse. Jūros žinduolis yra kultūriškai svarbus inuitų ir inuvialuitų bendruomenėms visoje Kanados Arktyje; jo oda ir išoriniai riebalų sluoksniai yra svarbus maisto šaltinis. Laikoma indikatorine rūšimi, beluga banginis yra labai jautrus aplinkos pokyčiams. Banginiai remiasi jūros ledu, kad apsaugotų nuo skaistyklos banginių žudikių; gyvūnas tapo labiau pažeidžiamas, nes dėl visuotinio atšilimo ledo danga mažėja ir greitai keičiasi. Arkties naftos ir dujų tyrinėjimai, komercinė žvejyba ir laivybos operacijos bei jūrų tarša kelia grėsmę šios rūšies išlikimui, ypač dėl to, kad triukšmo tarša daro įtaką banginių gebėjimui bendrauti, aptikti plėšrūnus, rasti maisto ir rūpintis jaunikliais.

Atlanto lašiša

Taip pat žinomas kaip žuvų karalius, Atlanto lašiša gyvena tiek gėlame, tiek sūriame vandenyje. Lašiša yra ne tik populiarus maisto šaltinis, bet ir svarbi keturiasdešimčiai Pirmųjų tautų ir daugeliui čiabuvių bendruomenių. naudojami socialiniams ir apeiginiams tikslams. Plėtra, pvz., užtvankos ir pralaidos, blokuoja arba apsunkina rūšies migracijos judėjimą nuo neršto iki auginimo, o buveinių degradacija ir užsienio žvejyba dar labiau prisideda prie populiacijos mažėjimo. Tai aiškiai matyti, nes 1995 m. gyventojų skaičius sumažėjo iki 0,4 mln., palyginti su 0,8–1,7 mln. 1971–1985 m. Dėl to šios rūšies išsaugojimo pastangos buvo taikomos keliose šalyse, kurios, atrodo, buvo sėkmingos nuo 2000-ųjų. Nors IUCN ji yra įtraukta į mažiausiai susirūpinimą keliančią rūšį, Kanadoje ji vis dar laikoma nykstančia rūšimi.

Surūdijęs lopytas kamanė

Deja, aprūdijusios kamanės Kanadoje nebuvo matomos nuo 2009 m., todėl ši rūšis yra įtraukta į IUCN kaip labai nykstančių ir Kanadoje nykstančių rūšių sąrašą. Jis taip pavadintas dėl rūdžių spalvos dėmės, esančios ant darbininkų ir bičių patinų pilvo. Šis kamanių porūšis linkęs maitintis iš maistinių augalų, įskaitant pieninius augalus, saulėgrąžas, dobilus ir vaisių žiedus. Skirtingai nuo daugelio kitų rūšių, kurioms gresia buveinių praradimas, Mokslininkams nepavyko išsiaiškinti priežasties aprūdijusių kamanių populiacijos mažėjimas, nors pesticidų naudojimas ir padidėjusi konkurencija su kitomis rūšimis, pavyzdžiui, europinėmis naminėmis bitėmis, galėjo turėti įtakos.

nykstančios rūšys Kanadoje, jūros ūdrosJūros ūdra

Šis žavingas jūrų žinduolis buvo nustumtas į išnykimo ribą dėl kailių prekybos, prasidėjusios 1700-aisiais. Iki 1929 m. jie iš esmės buvo dingę iš Britų Kolumbijos. Tačiau Kanadoje dedant daug gamtosaugos pastangų ir taikant griežtas apsaugos priemones jūrinių ūdrų populiacija išaugo iki šiandien daugiau nei 6500 asmenų. Dabar juos galima rasti vakarinėje Vankuverio salos pakrantėje ir dalyje Britų Kolumbijos centrinės pakrantės. Tačiau visame pasaulyje IUCN vis dar laiko jūrinėms ūdroms nykstančiomis. Kanadoje naujos grėsmės gali trukdyti jos sėkmės istorijai; priegauda, ​​įsipainiojimas į aktyvius ir paliktus žvejybos įrankius, jūrų tarša ir naftos išsiliejimas – visa tai kelia grėsmę rūšiai. Pastaroji kenkia jos išlikimui, nes jūrinės ūdros tampa labai jautrios hipotermijai, jei jų kailis liečiasi su aliejumi.

Narvalas

Taip pat žinomas kaip jūros vienaragiai Dėl savo unikalaus ilgo spiralinio rago, kyšančio iš kaktos, narvalas dažniausiai aptinkamas Kanados vandenyse. dvi iš trijų pripažintų populiacijų yra Kanadoje o trečioji – Rytų Grenlandijoje. Panašiai kaip ir daugumai regiono jūrų žinduolių, šiai rūšiai gresia pavojus dėl jūrų taršos, verslinės žvejybos ir klimato kaitos. Tačiau Narvalas teikia pirmenybę giliems vandenims, todėl jie yra mažiau pažeidžiami šių veiksnių nei kiti gyvūnai. Didžiausią grėsmę šiai rūšiai iš tikrųjų kelia medžioklė, kur jų oda ir dramblio kaulas ir toliau yra vertingi rinkoje ir turi socialinę bei kultūrinę reikšmę kai kurioms bendruomenėms. . Nepaisant retų gyvūnų pastebėjimų, mokslininkų skaičiavimais, yra apie Gamtoje gyvena 170 000 individų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.